Slovenska pediatrija je znanstveno-strokovna medicinska revija, ki objavlja prispevke s področja pediatrije, šolske medicine in mejnih področij. Revija je začela izhajati leta 1994 in od takrat izhaja redno štirikrat letno.

Poslanstvo revije je slovensko strokovno javnost seznanjati z novostmi in smernicami iz različnih področij pediatrije. V ta namen objavljamo uvodnike, izvirne znanstvene, pregledne znanstvene in strokovne članke ter klinične primere. Objavljamo tudi poročila s strokovnih srečanj in rednih sestankov Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo.

Uredništvo sprejema v obravnavo le dela, ki pred tem še niso bila objavljena in niso v procesu objave. Prispevki so praviloma napisani v slovenskem jeziku. S ciljem, da bi prispevki objavljeni v Slovenski pediatriji dosegli čim več bralcev tudi izven slovensko govorečega področja, je možna tudi objava prispevka v angleškem jeziku. Rokopis mora biti pripravljen po objavljenih navodilih avtorjem in poslan v elektronski obliki (wordov dokument) kot priloga po elektronski pošti na elektronska naslova mihaela.jurcec@siol.net in primoz.kotnik@slovenskapediatrija.si ali primoz.kotnik@mf.uni-lj.si.

Vse anonimizirane prispevke pregledata dva neodvisna recenzent, ki podata svoje pisno mnenje. 

Slovenska pediatrija je revija z odprtim dostopom, vsi objavljeni prispevki so prosto in takoj po objavi dostopni za deljenje in uporabo ob ustreznem citiranju originalnih avtorjev in vira (Licenca CC-BY-NC 4.0). Objavljene revije so dostopne na naši spletni strani in povzete v relevantnih bibliografskih bazah oziroma digitalnih knjižnicah.

Sprejem in objava prispevkov je za avtorje brezplačna.

Avtorske pravice obdrži avtor članka. Avtorji dovolijo reviji Slovenska pediatrija, da objavi članek in se predstavi kot njegov izvirni izdajatelj. Avtorji podeljujejo vsem tretjim osebam pravico do svobodne uporabe članka pod pogojem, da so navedeni njegovi izvirni avtorji in podatki o objavi.

Zadnja številka Slovenske pediatrije v 2022

23 december 2022

Tematska številka o dojenju

Tokratna številka Slovenske pediatrije je posvečena dojenju. V nadaljevanju objavljamo uvodnik gostujočega urednika doc. dr. Evgena Benedika. 


2. številka letnika 2022 je izšla!

18 maj 2022

Konec maja je čas za izdajo druge številke naše revije.

Izid številke sedaj že tradicionalno sovpada z izvedbo Derčevih dnevov, podiplomskega izobraževanja iz pediatrije.


Nov iskalnik!

20 april 2022

Na naši internetni strani deluje nov iskalnik, ki Vam omogoča lažje iskanje člankov po arhivu


RSSTRENUTNA ŠTEVILKA: letnik 29, 2022, št. 4180-184   /   PREDNOSTI DOJENJA IN HRANJENJA Z MATERINIM MLEKOM ZA OTROKA
Andreja Tekauc Golob

185-189   /   PREHRANA DOJEČE MATERE
Neža Lipovec, Kaja Kranjc, Evgen Benedik

190-194   /   VLOGA FARMACEVTA PRI SVETOVANJU O ZDRAVILIH IN O DOJENJU
Urška Lučev, Marjeta Rak Namestnik

195-199   /   ANKILOGLOSIJA IN TEŽAVE PRI DOJENJU
Andreja Valcl

200-205   /   IZZIVI PRI UVAJANJU NAČEL DOJENJU PRIJAZNEGA NEONATALNEGA ODDELKA
Jana Lozar Krivec